Nu är det hög tid att jag kommer igång med mina planerade veckobrev. För oss i Centerpartiet är det viktigt med öppenhet och en självklarhet att den som är nyfiken på vad ett kommunalråd jobbar med också ska få veta det.

Vi går mot en stormig helg då Jan har tagit fäste i kommunen. I skrivande stund har vi en klass 2 varning utfärdad och i våra fjälldalar stormar det rejält. Enligt uppgift uppmättes 49 m/s i Stekenjokk och sedan la mätaren av. Veckan som gått har varit väldigt intressant och dagarna går fort. Det gör tiden då en har roligt, sägs det.

Regionalt högnivåmöte

I tisdags hade Vilhelmina besök av Landshövdingen Magdalena Andersson, Helena Eriksson (regional direktör Trafikverket Nord) m.fl. Dom hade bjudit in representanter från Vilhelmina, Storuman och Sorsele för att prata om problematiken kring plogning av enskilda vägar.

Inför den här vintern gjorde Trafikverket en ny upphandling gällande vår kommuns snöröjning och med det följde problem för enskilda vägar att få entreprenörer att ploga sina vägar.

Det skapar otrygghet för drabbade personer och även för mig då jag är angelägen om att omsorg och räddningstjänst kan nå alla medborgare. Vi hade ett bra möte där Trafikverket redde ut en del missförstånd, faktafel och informerade om start av ett långsiktigt arbete tillsammans med Riksförbundet för Enskilda Vägar (REV). För Centerpartiets del är det arbetet extremt viktigt, då problemet är en del av landsbygdens ”nedmontering”. Helena Lindahl driver dessa frågor väldigt hårt för Centerns del i Västerbotten.

Podd och kontorsarbete

Den här veckan var jag och vår kommunchef inbjudna att delta i Vilhelminapodden, ett nytt grepp av kommunens kommunikatör och personalchef. Den kommer släppas inom kort på www.vilhelmina.se – lyssna gärna på de två tidigare avsnitten! I övrigt så har jag haft många träffar med olika tjänstepersoner den här veckan. Budgetarbetet pågår hela tiden och jag försöker lära mig och uppdatera mig så mycket som möjligt.

Veckans press

Artiklar i Västerbottenskuriren och Västerbottens folkblad angående plogning av enskilda vägar. Debattartikel underskriven av Inlandsbanans ägarkommuner i Dagens Industri:

https://www.vk.se/2631800/ingen-snar-losningfor-oplogade-vagar
https://www.folkbladet.nu/plus/2352865/inlandskommuner-i-mote-med-trafikverket-omsnorojning
https://www.di.se/debatt/satsa-pa-inlandsbanan/

/Annika Andersson, kommunalråd Vilhelmina