Grattis Östersund!

Det är bra för mig att skriva dessa veckobrev. Då går jag tillbaka i kalendern och tittar vad jag har gjort och varit iväg på. Jag reflekterar och minns.

Ofta går en ju från möten, konferenser, föredrag mm med tydliga göromål – ex. skriva direktiv, boka datum, bilda arbetsgrupp osv. Dom praktiska sakerna är liksom en sak som jag tar med mig. Men för varje möte eller föredrag så lär jag mig också saker om mig själv eller min omgivning. Det är just dom tankarna som är spännande att gå tillbaka och reflektera över. Flummigt i vanlig ordning.

Några extra viktiga saker har jag gjort dom två senaste veckorna. Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde. Där lägger jag mycket energi och arbete eftersom att vi är beredningsorgan till kommunstyrelsen och ofta till kommunfullmäktige, som är kommunens högst beslutande organ. Det betyder att kommunstyrelsens arbetsutskott lägger förslag till beslut som senare hamnar i kommunstyrelsen eller fullmäktige för avgörande.

Mer då? Jo, förra veckan var jag, vice ordförande i kommunstyrelsen och vår kommunchef på Regionledningskonferens.

Jag förstår om medborgare har svårt att hänga med i den ombildningen vi nu gör. Slår ihop Region Västerbotten och Västerbottens Läns Landsting. Tillsammans bildar vi en ny Region Västerbotten. I den ombildningen finns en särskild grupp som består av ordförande och vice ordförande från alla Västerbottens kommuner. Den gruppen kallas slarvigt 30-gruppen. Vi har enormt många frågor som ska behandlas i den här ombildningen och givetvis är det av största vikt att vi från Vilhelmina är engagerade och deltar för att driva just VÅRA frågor till regionen. Belysa just VÅRA utmaningar till regionen. Allt för att det ska bli så bra som möjligt för vår kommun. Vill du läsa mer så hittar du mycket info på: https://regionvasterbotten.se/sa-styrs-regionen

Förra veckan hade även styrelsen för Region 10 sammanträde. Den som läser mina veckobrev kommer märka att jag ofta återkommer till Region 10. Jag tycker att den samlingen av 10 små inlandskommuner är så viktig. I den gruppen kan vi utbyta erfarenheter och skapa gynnsamma samarbeten. Nu senast enades vi bland om annat att skapa en påverkansgrupp med fokus på naturreservat och att ägna en del påverkansarbete med fokus på Inlandsbanan. Två viktiga frågor för just våra kommuner.

Den här veckan har varit full av aktiviteter och varje kväll har varit uppbokad för olika styrelsemöten.

I onsdags åkte jag och kommunens kommunikatör Emma Sandström till Örnsköldsvik och småpratade med de flesta ledamöterna i Sametinget. Det var jättespännande att se hur deras plenum går till (nörd som jag är). Vi chansade att dom kanske skulle debattera den samiska parlamentsbyggnadens placeringsort och avgöra frågan under onsdagen men det blev under torsdagen så jag följde ärendet från mitt kontor via webben.

Grattis Östersund som beslutades bli placeringsort. Vi ser fram emot spännande samarbeten då det faktiskt är rätt nära Vilhelmina.

Jag är jättestolt över att Vilhelmina var ett av de tre slutliga förslagen och jag känner inte alls att vårt försök att lyfta fram Vilhelmina har varit förgäves. Vi har, som liten kommun, verkligen gjort avtryck och stärkt varandra som samisk förvaltningskommun.

Trevlig helg!

/Annika Andersson