Centerpartiets program för Almedalsveckan 2017

Måndagen den 3 juli

10.00-10.30
Så ökar vi tryggheten i utsatta förorter.
Kommissarie Gunnar Appelgren är samordnare för Mareld, polisens satsning på utsatta förorter i Stockholmsområdet.
Han har tidigare bland annat lett den framgångsrika insatsen mot Södertäljenätverket.
I Almedalen träffar han Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin för att prata om hur man kan öka tryggheten i brottstyngda förorter.

10.45-11.15
Ryskt maktspråk i Baltikum, Ukraina och Georgien – hur påverkar det vår säkerhet?
Rysslands agerande och antydningar skapar osäkerhet. Vad vill Putin egentligen med sitt maktspråk? Vad innebär detta för säkerheten i Östersjön? Medverkande: Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet, Patrik Oksanen, politisk redaktör/ledarskribent på Hudiksvalls Tidning/MittMedia, Anna-Maja Henriksson, partiordförande för Svenska folkpartiet i Finland.

11.30-12.00
Macrons Frankrike – kommer han klara det?
Alice Petrén är en av Sverige mest erfarna utrikeskorrespondenter, under många år med bas i Paris och med fokus på fransk politik. I Almedalen träffar hon Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl för ett samtal om Emmanuel Macron och hans möjligheter att förändra och påverka Frankrike och Europa.

12.15-12.45
Valfrihet i välfärden – hur påverkar debatten våra svenska skolor?
Fredrik Lindgren är vd för Kunskapsskolan i Sverige sedan 2012, ledamot i styrelsen för Friskolornas Riksförbund och har varit involverad i Kunskapsskolans utlandsprojekt under ett par år. På S:t Hansplan diskuterar han den svenska skolans utmaningar och möjligheter tillsammans med Ulrika Carlsson, Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson.

13.00-13.30
När hållbart blir trendigt – ett samtal om mode, konsumtion och miljö Ett par jeans kräver 8000 liter vatten för att produceras.
En t-shirt 3 kilo kemikalier. Vår klädkonsumtions belastning på miljön är omfattande och allt fler efterfrågar ekologiskt hållbara klädmaterial. Hur arbetar de stora klädkedjorna för att öka andelen ekologiska kläder och vad görs för att ställa om klädproduktionen i hållbar riktning?
Lyssna på ett samtal med Lindex hållbarhetschef Sara Winroth, som berättar om deras arbete med bland annat ekologiska barnkläder.
Arrangeras av Centerpartiets miljönätverk.

13.45-14.15
Vilken roll får det nordiska samarbetet i en tid där gränser får alltmer betydelse?
Britt Lundberg är president för det Nordiska rådet och ordförande för rådets mittengrupp. Hon har varit ledamot av lagtinget på Åland sedan 1999, minister 2005-2011 och talman
2011-2015. På S:t Hansplan pratar hon med Staffan Danielsson, Centerpartiets ledamot i Nordiska rådet, om vilka typer av nordiska samarbeten vi kan se mer av i framtiden.

14.30-15.00
Sveriges framtida ekonomiska politik Hur ska kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden säkras, vad behövs för att antalet bostäder ska kunna öka och hur ska vi få en mer fungerande integration?
De utmaningarna för Sverige ska Nordeas chefekonom Annika Winsth och Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström samtala om på S:t Hansplan.

15.15-15.45
Regeringens chockhöjning av biomomsen – så slår den mot biografer på landsbygden. Få kan så mycket om den svenska filmbranschen som Peter Fornstam, vd för familjeföretaget Svenska Bio som driver 35 biografer, och ordförande i Sveriges Biografägareförbund.
I Almedalen träffar han Centerpartiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius för att diskutera hur regeringens chockhöjning av biomomsen påverkar biograferna på landsbygden.

16.00-16.30
Kan den svenska tigern ryta?
Hur ser Sveriges försvarsförmåga ut och hur kopplar vi ihop det militära och civila försvaret? Vad behövs i framtiden för att totalförsvarets förmåga ska öka och kunna stå emot eventuella angrepp och utmaningar? Patrik Oksanen är politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning och en flitig försvarsdebattör. På S:t Hansplan samtalar han med Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

16.45-17.15
Mångfald – med eller utan kvotering?
Inkludering och delaktighet av utrikesfödda i partiorganisationer och i förlängningen i vårt demokratiska samhälle är en av framtidens stora utmaningar. Medverkande: Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna, Sakine Madon, Politisk redaktör på Västmanlands läns tidning, Annika Elias, ordförande för Ledarna. Arrangeras av Centerpartiets mångfaldsnätverk.

17.30-18.00
Vinst eller inte vinst – är det verkligen frågan?
Filippa Reinfeldt, före detta landstingsråd (M) i Stockholm, är ansvarig för affärsutveckling i Aleriskoncernen och har stor erfarenhet av att utveckla och implementera valfrihetsreformer. På S:t Hansplan samtalar hon med Anders W Jonsson, Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson och barnläkare, om hur framtidens vård ska se ut, vilken skillnad privata utförare gör och om det där med vinst verkligen är så viktigt.
Annie Lööf håller sitt partiledartal kl. 19.00 i Almedalen.
Före talet säljs det fika i bodarna och det blir musikunderhållning från scenen. Centerpartiets ekonomiska seminarium; Hur kan vi förnya den svenska modellen och minska klyvningen? 4 juli kl. 10.00-11.30, tältet i Almedalen Svensk arbetsmarknad är kluven, socialt och regionalt. Mellan de som har jobb och de som lever på bidrag, och mellan olika delar av Sverige. Hur ser de strukturella reformer ut som kan förnya den svenska modellen? Hur förenar vi flexbilitet, entreprenörskap och trygghet? Medverkande: Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet Anna Breman, chefsekonom, Swedbank Pontus Braunerhjelm, professor nationalekonomi, KTH John Hassler, professor nationalekonomi IIES Stockholm Åsa Hansson, docent nationalekonomi Lunds Universitet Martin Ådahl, chefsekonom, Centerpartiet

 

Tisdagens program Program för S:t Hansplan.

Tisdagen den 4 juli.

10.00-10.40
”Du har så snygga ben” – om hot, våld och jämställd idrott Hot, våld och diskriminering hindrar jämställd idrott.
Bristande sponsring och låg lön försvårar ytterligare. Hur kan politiken göra skillnad? Medverkande: Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam, Linnea Cleasson, handbollsproffs. Arrangeras av Centerkvinnorna.

10.45-11.15
Visst går det!
Så lyckas AlphaCe förmedla jobb till nyanlända. Maria Mattsson Mähl har på kort tid byggt upp utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCe, som framgångsrikt lyckas hitta jobb till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, inte minst nyanlända. I ett samtal med Centerpartiets integrationspolitiska talesperson Annika Qarlsson berättar hon om sitt recept för en effektiv jobbförmedling.

11.30-12.00
Vem är det egentligen som ska integreras och i vad?
Föreläsare, författare och samtalsaktivist. Navid Modiri är en man i rörelse, med ständigt nya infallsvinklar på brinnande samhällsfrågor. Mångfald och integration är två ämnen han ofta tar sig an, denna gång tillsammans med Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

12.15-12.45
Räcker det med ny teknik för att ställa om till förnybart?
För att nå ett transporteffektivt och hållbart samhälle är den nya tekniken en nyckelspelare. Men hur går det ihop med dagens förutsättningar och politiska förslag, såsom kilometerskatten? Urban Wästljung, hållbarhetschef inom transport på Scania, berättar om företagets arbete i ett samtal med Anders Åkesson, Centerpartiets transportpolitiska talesperson.

13.00-13.30
Digitala tjänster för vård närmare människorna Den tekniska utvecklingen gör det möjligt även för dem som har långt till vården att enkelt komma i kontakt med en läkare.
Hos företaget KRY kan patienten prata med en doktor via videosamtal och få hjälp med besvär som inte kräver fysisk undersökning. KRY:s Sverigechef Livia Holm samtalar med Anders W Jonsson, barnläkare och sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet, om hur vården kan komma närmare människorna.

13.45-14.15
Hur kan vi rusta Sverige för sämre tider?
Lars Calmfors är professor i nationalekonomi och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet. Han är en ständigt aktuell och tung röst i den svenska ekonomiska debatten. Tillsammans med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl diskuterar han utmaningarna för svensk ekonomi.

14.30-15.00
Cyberattacker – kan Sverige stå emot?
Den nya tidens krigsföring, hybridkrigsföring, använder sig av information och cyberattacker för att göra behovet av militära insatser minimalt och skaffa sig politiska fördelar. Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet, samtalar med Johan Sigholm, major i Flygvapnet som forskar vid Försvarshögskolan om kvalificerade hot i cybermiljön.

15.15-15.45
Bostadskrisen utanför städerna.
Hur kan det byggas mer på landsbygden? Susann Bard, tidigare tillförordnad generaldirektör för Boverket, leder en utredning som tittar på hur förutsättningarna kan bli bättre för att långsiktigt finansiera olika typer av bostadsbyggande. På S:t Hansplan träffar hon Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson för ett samtal om bostadsbristen och varför det upplevs som svårare att bygga utanför storstäderna.

16.00-16.30
Måste alla utbildningar vara akademiska?
Akademiska utbildningar brister i kvalitet. Samtidigt ser vi hur YH-utbildningar ger jobb. Blir utbildningar verkligen bättre av att vara akademiska? Medverkande: Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås, Vesna Prekopic, ledarskribent på Dagens Arena, Mikaela Almerud, Svenskt Näringsliv. Arrangeras av Centerstudenter.

16.45-17.15
Talangutvisning eller talangutveckling – hur ska vi ha det?
Spotify är ett av många svenska företag som länge har uppmärksammat problemet med att anställda får sina arbetstillstånd indragna på grund av teknikaliteter och tvingas att lämna Sverige. En orimlig hållning överlag och speciellt i en bransch där många tävlar om talangerna. Katarina Berg, HR-chef på Spotify, möter Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson, och samtalar om hur vi kan lösa problemet.

17.30-18.00
Hur ger vi landsbygdens unga en chans på arbetsmarknaden?
Hör en namnkunnig panel diskutera hur vi ger unga på landsbygden bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Medverkande: Edward Hamilton, expert på arbetsgivar- och förhandlingsservice på Svenskt näringsliv, Po Tidholm, journalist, författare och kulturkritiker, Louise Grabo, vice ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Arrangeras av Centerpartiets ungdomsförbund.
Onsdagens program Program för S:t Hansplan.

Onsdagen den 5 juli

10.00-10.30
Framtidens miljonprogram Byggbranschen i Sverige går som tåget, men finns det en risk att vi skapar en inbyggd segregation?
Medverkande: Tage Gripenstam, Gruppledare för Centerpartiet i Södertälje, Annica Nordgren, kommunalråd för Centerpartiet i Täby, Ludmilla Larsson & Marika Khodr, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB, Helena Olsson, Fastighetsägarna, Anna Galli, Skanska. Arrangeras av Centerpartiet i Stockholms län.

10.45-11.15
Så får vi fler att upptäcka Sverige Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i Sverige och exportvärdet har mer än fördubblats sedan 2000.
Det gjordes närmare 62 miljoner övernattningar 2016, varav 46 miljoner var av svenska besökare. Hur kan regionala destinationsbolag och besöksmål nå ut till en internationell marknad och hur utvecklar vi infrastrukturen för att göra detta möjligt? Visitas chef för Public Affairs Thomas Laurell samtalar med Centerpartiets regionalpolitiska talesperson Peter Helander om hur vi får fler att upptäcka Sverige.

11.30-12.00
Närmare vård i hela landet Framtidens utmaningar inom hälso- och sjukvården med fokus på primärvården.
Hur utvecklar vi en modern, jämlik och tillgänglig vård i hela landet? Medverkande: Lena Reyier, Centerpartiets kommunala sektion, Anna Nergårdh, Utredare på Samordnad utveckling för god och nära vård, Christer Jonsson, landstingsråd (C) i Kalmar län. Arrangeras av Centerpartiets kommunala sektion.

12.15-12.45
Så löser vi framtidens kompetensbehov.
Hur ska vi lösa framtidens kompetensbehov på arbetsmarknaden och hur håller vi kunskap och kompetens uppdaterad genom hela arbetslivet? SACO-ordföranden Göran Arrius samtalar med Fredrik Christensson, Centerpartiets talesperson för ungas jobb, högre utbildning och forskning, om hur vi får in fler i arbete.

13.00-13.30
Vilka reformer krävs för hållbar tillväxt?
Med en lång rad tunga roller bakom sig, både inom politiken och näringslivet, har nationalekonomen Klas Eklund skaffat sig en gedigen och bred erfarenhet av svensk politik och ekonomi. I dag jobbar han som hållbarhetsekonom på SEB. Hållbar ekonomi är också ämnet för samtalet med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl.

13.45-14.15
Vården behöver mer innovation, fler entreprenörer och mindre Jante Shori Zand är grundare av vårdkoncernen Avesina Grupp och numera ägare och styrelseordförande till Avesina Investment group.
Hon var bland de första i Sverige att satsa på eget långt innan lagen om valfrihet trädde i kraft. I ett samtal med Helena Lindahl, Centerpartiets näringspolitiska talesperson, berättar hon om kvinnors entreprenörskap och sina erfarenheter i mötet med politiken och inom vårdsektorn.

14.30-15.00
Landsbygden – nyckeln till framtiden Framtiden växer på åkrarna och i skogen.
Svensk livsmedels- och skogsproduktion är en av nycklarna till samhällets hållbarhetsutmaningar. Palle Borgström, nyvald ordförande för LRF och mjölkbonde från Älvängen, samtalar med Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson om landsbygdens utmaningar i framtiden.

15.15-15.45
Mångfaldens dilemman – är mångfald alltid positivt?
Tolerans, mångfald och acceptans sker inte av sig självt utan med ett tydligt ledarskap. Med Kanadas erfarenhet samtalar vi om utmaningar & lösningar. Medverkande: HE Heather Grant, Kanadas ambassadör i Sverige, Michael Arthursson, Partisekreterare för Centerpartiet, Andreas Johansson Heinö, förlagschef på Timbro. Arrangeras av Centerpartiets mångfaldsprojekt.

16.00-16.30
Skatt och småföretag – så hänger det ihop Småföretagens betydelse för Sveriges ekonomi ska inte underskattas.
Fyra av fem jobb har skapats i småföretagen sedan 1990. Men vilka förutsättningar behöver de för att fortsätta skapa jobb och hur hänger skatter och småföretag ihop? Günther Mårder, vd på Företagarna som samlar 70 000 småföretagare, samtalar med skatteutskottets ordförande Per Åsling.

16.45-17.15
Jobbskaparna: Vilka möjligheter och hinder möter småföretagare?
Nyfiken och orädd. Så kan man beskriva Anne A Marbrandt, nyvald ordförande för Småföretagarnas Riksförbund. Hon startade tidigt ett eget företag och räds inte att fullfölja sina affärsidéer. Anne kommer i ett samtal med Helena Lindahl, Centerpartiets näringspolitiska talesperson, att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva kommande prioriteringar i rollen som ordförande.

17.30-18.00
Hur länge ska vi jobba?
Ett samtal om pensionsåldern Livet som pensionär kan se annorlunda ut beroende på vad du får i pension. Att jobba längre har blivit en nödvändighet för många, för att kunna försörja sig eller ha råd med fritidsaktiviteter. Artur Ringart, en av grundarna till nyhetssajten News55+, samtalar med Solveig Zander, Centerpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor och ledamot i pensionsgruppen.

22.00-00.00
Midnight Karaoke Kom och sjung ut i Centerpartiets tysta karaoke!
Torsdagens program Program för S:t Hansplan.

Torsdagen den 6 juli.

10.45-11.15
Vi måste prata sex i skolan – om en moderniserad sexualundervisning En förbättrad och modern sexualundervisning behövs.
Hur kan politiken bidra till att skapa en undervisning som utgår ifrån ungas verklighet och behov? Medverkande: Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet, Inti Chavez Perez, sexualupplysare och författare, Robert Fahlgren, 2:e vice ordförande för Lärarförbundet. Arrangeras av Centerkvinnorna.

11.30-12.00
Utrikesfödd kvinna söker.
En inkluderande arbetsmarknad, öppen för alla Utrikesfödda kvinnor står idag längst ifrån arbetsmarknaden. Vilka politiska åtgärder krävs för att skapa en arbetsmarknad som är inkluderande? Medverkande: Annika Qarlsson, jämställdhets-, arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, Maroun Aoun, vd på IFS, Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yalla trappan. Arrangeras av Centerkvinnorna.
Till Centerpartiet.se